Byg eller renover bæredygtigt
I år og årtier har klimaændringer hængt over den moderne civilisation som Damokles sværd. Drivhusgasemissionerne skal hurtigt reduceres for at afværge en forestående klimakatastrofe i god tid. Når de bygger eller renoverer huse, spekulerer mange også over, hvordan de kan finde mere bæredygtige løsninger. “Bæredygtig” betyder frem for alt energibesparende. Men folk, der er bange for, at de kommer til at stå over for yderligere, vanskeligt at beregne pengebeløb, kan beroliges på dette tidspunkt: På lang sigt kan energieffektive alternativer endda spare penge. Bæredygtighed i bygningen behøver ikke at være dyr eller overdrevent kompliceret. I stedet kan der opnås meget med en håndterbar indsats. Følgende punkter kan bruges ved planlægning af et hus.
Økologisk opvarmning
En ejendoms største energiforbrug skyldes opvarmning. Mange varmesystemer er imidlertid baseret på fossile brændstoffer. Da disse er begrænsede, er det ikke et bæredygtigt alternativ. Grønnere alternativer er for eksempel luft-til-vand varmepumper. Disse bruger den termiske energi fra den omgivende luft til opvarmning. For at udvinde varmen har de brug for energi i form af elektricitet. Hvis du vil forbedre CO2 -balancen yderligere, kan du kombinere varmepumpen med et solcelleanlæg. På denne måde kan elbehovet fra nettet reduceres yderligere ved hjælp af solcellemoduler på taget.
Brug biologisk nedbrydelige isoleringsmaterialer
God varmeisolering er også vigtig, så der ikke går tabt unødig varme ved opvarmning. For at gøre miljøet en tjeneste skal du undvære mineral eller stenuld og bruge naturlige materialer i stedet. Ikke alene kan disse genbruges bedre, de er også ufarlige ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt under brug. Da de også absorberer mere fugt end konventionelle isoleringsmaterialer, hjælper de også med at forhindre skimmelsvamp og forbedre indeklimaet. For at bestemme effektiviteten af et specifikt materiale spiller især U-værdien, også kaldet varmeoverførselskoefficienten, spiller en rolle. Dette er en måleenhed, der angiver, hvor meget varme der går tabt fra en bestemt komponent. De fleste naturlige isoleringsmaterialer har gode isoleringsværdier. Bæredygtige isoleringsmaterialer er f.eks. Træ, hampfibre, cellulose, rør eller jutefibre. Jute er lidt dyrere end andre bæredygtige isoleringsmaterialer, men det har fremragende isoleringsværdier og er også resistent over for skadedyr. Materialet blandes ofte med hampefibre, hvilket gør det til en omkostningseffektiv løsning.
Traditionelle byggematerialer fra regionen
Når vi køber mad, ved vi præcis, hvilke fødevarer der er bæredygtige: nemlig dem, der er blevet produceret under økologiske forhold, sæsonmæssigt og regionalt. Grundlæggende gælder det samme for byggematerialer. Så hvorfor stole på materialer, der kommer langvejs fra og har endeløse transportruter bag sig? Indtil første halvdel af forrige århundrede var det stadig almindeligt at bygge med de materialer, der blev fundet i området. For eksempel sten fra det nærliggende stenbrud eller træ fra den nærmeste skov. På denne måde blev en typisk optisk karakter i mange regioner skabt. Så du hjælper ikke kun med at reducere CO2 -forbruget gennem lange transportomkostninger, du støtter også regionale håndværksvirksomheder. Økologiske byggematerialer indeholder også færre forurenende stoffer, er derfor mere sundhedsvenlige og kan normalt genbruges. Vigtige miljøbyggematerialer er ler, granit, træ, stråtag eller skifer.
Grønne udvendige områder
Enhver, der nogensinde har gået gennem betonjunglen i mange store byer og industriområder, vil næppe blive overrasket over insektenes verdensomspændende død. Bier har brug for blomster og et intakt økosystem for at kunne gå i gang med deres arbejde uforstyrret. Selv monotone grønne græsplæner tilbyder lidt mad og husly for insekter. Grønne ydre områder og facader repræsenterer derimod biotoper, hvor insekter kan bosætte sig. Flade tage eller altaner tilgroet med vilde planter er også æstetiske og modvirker udryddelse af arter. De kan også forbedre husets varmeisolering.
Økonomiske elektriske apparater
Dette sidste punkt handler om indretningen af det færdige hus – der er også bæredygtige løsninger til bolig og indretning. Store elektriske apparater som vaskemaskiner, opvaskemaskiner og tørretumblere bruger meget strøm. Et køleskab, der er tyve år gammelt, kræver normalt næsten dobbelt så meget energi som et nyt apparat. Når du køber nye elektriske apparater, skal du sørge for at have en god energiklasse. Elkomfurer forbrænder meget CO2, når de er i brug og fortsætter med at varme op længe efterfølgende. Mere økonomisk gas- eller induktionskomfur anbefales derfor mere. Når du ikke bruger en enhed, skal du slukke den – standbytilstanden bruger også strøm!