Колко време отнема да отгледате брада

Ако се опитвате бързо да отгледате пълна брада или много косми по лицето, определено сте се чудили „колко време отнема да отрасне брада?“ или може би „какъв е средният темп на растеж на брадата?“. Простият отговор е, че са необходими два до шест месеца, за да нарасне пълна брада. Сложният отговор е – това зависи от вашата генетика, нивата на тестостерон и избора на начин на живот.

Косата на всеки мъж и жена е генетично програмирана да расте с определена скорост и дебелина, а косата на всеки расте с различна скорост. Средният темп на растеж на косата е около 1/2 инча на месец и може да отнеме от няколко месеца до няколко години, в зависимост от това колко дълго брада искате да отгледате. Въпреки това, има начини, по които можете да стимулирате растежа на брадата и да накарате брадата й да расте по -дълго и по -бързо.

Например, яденето на правилните храни, упражненията, сънят и правилната грижа за брадата могат да помогнат за увеличаване на това колко бързо, гъста и пълна брада може да расте по естествен път. Тъй като косата на брадата не може да се поправи, лошият етикет за грижа може да доведе до счупване. Освен това, лошата диета, липсата на упражнения, съня и ниският тестостерон дори могат да забавят растежа на косата.

За да научите как да направите брадата си гъста и пълна без петна, вижте съветите за растеж на брадата по -долу.

Колко време отнема да отгледате брада

Етапите на растеж на косата на брадата

Сега, когато знаете колко време е необходимо, за да отгледате брада, нека да обсъдим как всъщност брадата расте физиологично. Има три етапа на растеж на косата.

Анагенната фаза е фазата на растеж, когато клетките се делят бързо в космения фоликул и създават косъма. Фазата на анагена може да продължи от два месеца до шест години, в зависимост от генетиката и възрастта.

След като космите на брадата ви спрат да растат, те навлизат в катагенната фаза, където лежат в покой.

И накрая, във фазата на телоген, новите косми започват да изтласкват по -старите или мъртвите косми с надеждата да рестартират процеса. Около 10% от фоликулите са на този етап във всеки един момент.

Пълна брада

Колко дълго да расте дълга брада

Тъй като анагенната фаза е, когато брадата расте, може да се каже, че брадата на никой мъж няма да продължи да расте по -дълго, отколкото на шестгодишна възраст. Това означава, че ако успеете да задържите брадата си за около шест години, ще я отгледате най -дълго, когато някога ще расте. Нещо повече, проучванията показват, че средната брада, ако не бъде подрязана и недокосната, ще расте с дължина 3 фута.

Тъй като космите на брадата започват да падат едва когато етапът на растеж приключи, важно е мъжете да обърнат внимание на отделянето на брадата си. След като започнете да забелязвате, че космите на брадата ви падат, без да ги четкате или дърпате, тогава може да се каже, че брадата ви е достигнала максималната си дължина.

Колко дълго да расте дълга брада - стилове на пълна брада

Отглеждане на брадата

Повечето хора използват овлажнител, за да предпазят кожата си от изсушаване. Косата на брадата ви е подложена на същото увреждане като кожата ви и можете да съкратите колко време е необходимо, за да отгледате брада, като се уверите, че тя винаги расте с най -бързите си темпове.

Колко дълго да расте брада - Пълни дълги бради

Упражнение

Редовните вдигане на тежести и аеробни упражнения повишават кръвообращението и нивата на тестостерон, осигурявайки кислород и хранителни вещества, необходими за размножаването на клетките. Тъй като нова коса се образува, когато клетките в космените фоликули изтласкват мъртвите клетки, увеличаването на клетъчната активност по време на анагенната фаза може да помогне за отглеждането на брадата ви.

Освен това редовните упражнения помагат за намаляване на нивата на стрес. Проучванията показват, че високите нива на стрес могат да забранят растежа на косата и в някои случаи да доведат до косопад. Упражненията могат да се използват за смекчаване или предотвратяване на стреса да повлияе на тялото ви.

Колко бързо расте брадата - среден растеж на брадата

Диета и хранене

Въпреки че всички мъже знаят, че протеинът подпомага растежа на мускулите, много от тях не осъзнават, че косата също се нуждае от протеин. Всъщност косата се състои от протеин, наречен кератин. Диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на мазнини с ограничени рафинирани захари осигурява градивни елементи, от които клетките на косата се нуждаят, за да се възпроизвеждат. Храните, които подпомагат растежа на брадата, са с високо съдържание на витамини А, В, С, Е и F, както и минерали желязо, цинк, селен, силициев диоксид и магнезий.

Въпреки че добавки като биотин, рибено масло и мултивитамини са полезни за здрава коса, кожа и нокти на пръстите, все пак по -добре са храните, които вече имат необходимите витамини и минерали.

Протеин – сьомга, риба, яйца, пуйка, пиле, пържола и леща.

Зеленчуци – спанак, маруля, броколи, авокадо, аспержи, зеле, гъби, моркови, зелени и червени чушки, домати и бобови растения.

Плодове – кайсии, праскови, ананаси, киви, ябълки, пъпеш, ягоди, банани и други цитрусови плодове.

Масло/зърнени храни -ядки, семена, стафиди, боб, нахут и нискомаслени млечни продукти, като мляко, сирене и кисело мляко.

В крайна сметка, добрата коса и растеж на брадата идват от доброто хранене и цялостното здраве.

Най -добрите стилове на гъста брада - как да отгледате добра брада

Спи

Растежът на косата се увеличава по време на цикъла на сън, така че сънят от 7 до 8 часа всяка нощ е от решаващо значение. Основната температура на тялото спада по време на сън, като по този начин увеличава кръвообращението в кожата, включително скалпа. Секрецията на хормони на растежа също се увеличава по време на сън, като клетъчното размножаване и растежът на косата достига своя връх около 2 часа сутринта.

Стилове на къса брада за мъже

Колко време наистина отнема

Накратко, ето фактите:

  • Отнема няколко месеца, за да отгледате добра, пълна брада.
  • Брадата ви ще бъде най -дългата на всеки шест години.
  • Средният темп на растеж на брадата е 1/2 инча на месец.
  • Вашият начин на живот (диета, упражнения, сън, пушене и т.н.) може да повлияе на това колко бързо може да расте брадата ви.
  • Колко дълго и бързо расте брадата ви също зависи от рутината ви за грижа за брадата.

Ако се чувствате нетърпеливи с 2, 3, 4, 5 или 6 -месечна брада и се нуждаете от мотивация, за да видите как ще изглежда вашата бъдеща брада, ето няколко страхотни дълги бради, които да ви поддържат!

Най -добрите дълги бради

Най -добрите стилове на пълна брада

Най -добрите стилове на дълга брада

Степен на растеж на брада - Най -добрите стилове на дълга брада

Готини стилове за дълга брада за мъже

Как да отгледате пълна брада - най -добрите стилове на пълна брада

Растене на брада - 5 -месечна брада за мъже

Растеж на брада - колко дълго да расте брада

Разхвърляна помпозност + подстригване + пълна брада