Om ekspressionismens kunst og egenskaber
Hvad ved du allerede om ekspressionisme?
Ekspressionisme er en af de mange stilarter i det 19. og 20. århundrede, der tager kunstnerens og dermed menneskers følelser og tanker som hovedformålet med repræsentationerne. Denne kunst svæver over virkeligheden og undgår objektivitet. Ekspressionismen er også oversvømmet med en stor pessimisme.
Dette kan forklares ved hjælp af begivenhederne i det sidste århundrede.
Ekspressionisme udtrykker også problemer, der er typiske for det 20. århundrede. Det er ensomhed og følelsen af at gå tabt i livet. Så fremmedgørelsen af samfundet skildres i ekspressionisme -kunsten, som er den negative side af det moderne samfund.
Alt dette er bedst symboliseret ved Edvard Munchs markante værk “Skriget” fra 1893
Ekspressionisme karakteristika
I ekspressionisme er der altid en meget stærk følelsesmæssig forbindelse mellem beskueren og kunstværket. Dette gøres både gennem den psykologiske side af udvælgelsen af emner, som ofte påvirker en som en individualitet i moderne tid, og gennem den dramatiske, for det meste negative, desperate, bange måde, de præsenteres på.
Tydelige og meget veldefinerede linjer karakteriserer også ekspressionisme. De er også en af de mest effektive midler, hvormed de ønskede effekter opnås.
Max Pechsteins både
Evolution fra ekspressionisme
Ifølge kunsthistorikere stammer ekspressionismen fra Tyskland. Kunstnergruppen Die Brücke står primært bag hans fødsel. Det er en bevægelse, der udviklede sig parallelt med fransk fauvisme. Fra den oprindelige gruppe er der to kendte navne, der også var meget indflydelsesrige og velkendte i det sociale og politiske liv. Det er Emil Nolde og Ernst Ludwig Kirchner.
Emil Noldes masker
Berliner Strasse af Ernst Ludwig Kirchner
Dresden af Ernst Ludwig Kirchner
En anden gruppe, der er forbundet med ekspressionisme, kommer fra München. Det blev grundlagt i München i 1919. Deres værker kan beskrives som mere hellige end dem fra broen. Altså kunstkritikerne. Ekspressionisterne fra München er af den opfattelse, at betydningen og betydningen af ethvert kunstværk bestemmes af observatøren og ikke af kunstneren.
Under anden verdenskrig blev denne kunstbevægelse, ligesom mange andre ting af intellektuel og filosofisk betydning, glemt. Ekspressionistiske værker blev ved med at blive skabt, men der gik mange år, før de kunne præsenteres for offentligheden.
Den ekspressionistiske bevægelse påvirkede også Goya, Gogh og Gauguin.
Det unikke udtryk fra August Macke
Neo-ekspressionisme af Anders Hingel
Tysk ekspressionisme – Rudolf Lehmann
Portrættet af en kvinde af Roy Lichtenstein
Farverig Navy af Paul Ygartua
The Geisha af Rainer Magold
Mike Savlens rødfisk